اخرین سفیر کانادا به ایران میگوید، تلاش غرب برای منزوی کردن ایران بر سر برنامه انرژی هستهای آن، با توجه به نقش کلیدی تهران در عرصه بینالمللی، محکوم به شکست است.
«جان موندی» John Mundy، روز پنجشنبه (۲۴ ژانویه، پنج بهمن) در سخنان خود در «مؤسسه خدمات متحد سلطنتی» در شهر رگینا در کانادا، گفت: « به نظر من، نمیتوان با این کشور (ایران) به توافقی پایدار بر مبنای انزوای آنان دست یافت.»
وی در حالی که به نقش تهران در تحولات منطقه و جهان اشاره داشت، ایران را یک «بازیگر» [بین المللی] دانست و تصریح کرد: «آنان نشان دادهاند در اعمال نفوذ فوقالعاده بر برخی از کشورها از جمله سوریه، عراق یا افغانستان، از قدرت کافی برخوردارند.»
موندی در ادامه تاکید کرد، باید با مذاکرات و گفتوگو برای دستیابی به نتیجهای «مطلوب برای هر دو طرف»، از هرگونه تقابل نظامی با ایران پرهیز کرد.
امریکا، اسرائیل و همپیمانان آنها همواره ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه انرژی هستهای خود متهم میکنند.
ایران ضمن رد این ادعاها، همواره تاکید کرده است به عنوان یکی از امضاکنندگان متعهد پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی (انپیتی) و یکی از اعضای آژانس بینالمللی انرژی اتمی، از حق استفاده از فنآوری هستهای برای دستیابی به اهداف صلحآمیز برخوردار است.
افزون بر این، نمایندگان آژانس بینالمللی انرژی اتمی چندین بار از تاسیسات اتمی ایران بازدید کردهاند، اما هیچ مدرکی دال بر انحراف در برنامه هستهای ایران نیافته است.
تهران همواره آمادگی خود را برای انجام مذاکرات بر مبنای احترام متقابل اعلام و تاکید کرده است در هیچ شرایطی از حقوق مسلم هستهای خود چشمپوشی نخواهد کرد.
موندی که بعد از تیرگی روابط دیپلماتیک میان ایران و کانادا در سال ۲۰۰۷ میلادی از ایران اخراج شد، همچنین خاطر نشان کرد، اوتاوا نباید روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع میکرد چرا که این اقدام حاوی پیامی اشتباه به جامعه بینالملل است مبنی بر این که گفتوگوی سیاسی با جمهوری اسلامی «بیهوده» است.
کانادا، هفت سپتامبر ۲۰۱۲ میلادی، تعطیلی سفارت خود در ایران را اعلام کرد و به دیپلماتهای ایرانی در کانادا پنج روز مهلت داد، خاک آن کشور را ترک کنند.
این کشور همچنین حسابهای بانکی بسیاری از اتباع ایرانی ساکن کانادا را مسدود و هرگونه نقل و انتقال پول به ایران را ممنوع کرد.
تحلیلگران و ناظران تصمیم ناگهانی کانادا در قطع روابط خود با جمهوری اسلامی ایران را برگرفته از گرایش شدید صهیونیستی این کشور میدانند که کل ساختار سیاسی آن را دربر گرفته است.